Euro Pride-host Diva MayDay: “Homo’s zijn minder zichtbaar”

Foto:

Er worden weer honderdduizenden mensen uit de hele wereld verwacht en een extra veel artiesten. Want de Amsterdam Euro Pride 2016 die zaterdag losbarst is een speciale editie. Nieuws.nl-entertainment reporter Diva MayDay verzorgt de presentatie en blikt vooruit.

Elk jaar, al sinds 1998, viert de hoofdstad van ons land een week lang Amsterdam Pride, een megamanifestatie van en voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. De Canal Parade is er het bekendste onderdeel van en die zal op 6 augustus weer langsdenderen. Maar sinds 1978 er ook de jaarlijkse landelijke Roze Zaterdag, de oudste manifestatie van LBGTI-ers, een evenement dat elk jaar een andere stad aandoet. En tenslotte bestaat er nog de Europride, een groot homo-event dat steeds weer een andere grote Europese stad op stelten zet.

Grote apotheose

Dit jaar komen deze drie evenementen voor het eerst sinds 22 jaar in één grote apotheose samen, een waanzinnig spektakel dat dit weekend losbarst. Er wordt dan ook stevig uitgepakt qua dj’s en artiesten. Op zaterdag kan er bijvoorbeeld in het Vondelpark worden genoten van artiesten als Gare du Nord, O’G3NE, Jennie Lena en Anita Meyer en ’s avonds op de Dam met legendarische dj’s en mc’s  als Don Diabolo. Roog, Miss Bunty en MC Divine.  Op zondag is het Human Rights Concert op de Dam met namen als Conchita Wurst, Rozalla, Tara McDonald, Candy Dulfer, Berget Lewis, Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Shirma Rouse, Sharon Doorson en Boris.

Conchita Wurst Foto: Wikipedia CCO public donmain Candy_Dulfer_-_26724Candy Dulfer Foto: Wikipedia Public Domain

Uit de losse pols

Zowel Vondelpark- als het Human Rights-concert worden gepresenteerd door een van de vijf ambassadeurs van de Amsterdam Euro Pride, drag personality Diva MayDay, al jaren een van de bekendste gezichten op premières, party’s en shows en tevens speciale entertainment-reporter voor Nieuws.nl. Diva MayDay is gewend om zo’n presentatie a l’improvise en uit de losse pols uit te voeren, maar dat ligt deze keer toch anders. MayDay:”Het is heel erg tight deze keer, dus ik heb voor het eerst alle presentatie uitgeschreven. Ik mag geen seconde uitlopen, want dan moet het geluid uit.”

Adverts_Magazine_MayDayDiva MayDay Foto: Amsterdam Pride

Hutje op de hei

De diva doelt op de bezwaren die bewoners bij de rechter aanhangig hadden gemaakt. Wijkcentrum d’Oude Stadt had, ook namens andere bewonersgroepen, de voorzieningenrechter gevraagd de vergunning voor het evenement zelfs helemaal in te trekken, maar donderdagmiddag deed de rechter uitspraak dat het evenement gewoon door mag gaan. MayDay: “Belachelijk toch die bezwaren? Die mensen moeten lekker in een hutje op de hei gaan wonen en niet in een bruisende stad als Amsterdam.” Aan MayDay de vraag of zij merkt dat de titel van het concert, Human Rights Concert, een toepasselijke is. MayDay: “Absoluut. Ik ben zelf drie keer aangevallen op straat dus het wordt er niet beter op. We zijn er nog lang niet met de emancipatie. Maar het heeft ook te maken met onwetendheid.”

MayDaybDiva MayDay op de Canal Parade Wikipedia PUblic Domain

Versnipperde homescene

MayDay: “Toen ik in mijn huidige huis kwam wonen, had ik Marokkaanse buren die raar tegen mij deden, maar nu zijn ze aan mij gewend en groeten we elkaar vriendelijk of maken een praatje. Onwetendheid dus. Wel wordt de homoscene zelf kleiner en versnipperd. Homo’s zijn minder zichtbaar en dat werkt onbegrip in de hand. Vroeger zag je veel meer homo’s hand in hand lopen. Dan wennen mensen daar aan. Het is nu bijna een unicum, omdat ze bang zijn. De angst versterkt dus het onbegrip.”

NLD/Amsterdam/20121112 - Beau Monde Awards 2012, MaydayDiva MayDay Foto: MayDay taraandme2Diva MayDay en Tara McDonald Foto: MayDay closeupshotDiva MayDay Foto: MayDay

Hand in boezem

“Maar we moeten ook de hand in eigen boezen steken hoor. Onderling heerst er namelijk ook hokjesgeest. De muscle-guys moeten niks hebben van de stemnichten en de lesbiennes hebben ook weer hun eigen afgesloten scene. Als ik zo’n bar met muscle-boys binnenkom, word ik heel raar aangekeken van: wat kom jij hier doen? Nou als we elkaar al niet accepteren en respecteren, hoe kunnen we dan verwachten dat hetero’s dat doen?”

Het volledige programma van Amsterdam Euro Pride is hier te vinden

Lees ook:

Bron: Nieuws.nl