De problematiek van laaggeletterdheid in Hilversum wordt onder de loep genomen, waaruit blijkt dat de stad aanzienlijk hogere percentages kent dan omliggende Gooise gemeenten.
Hilversum steekt met 14 procent laaggeletterdheid onder haar bewoners tussen 16 en 65 jaar schrijnend af tegen gemeenten als Wijdemeren (1%), Weesp (1%), Gooise Meren (2%), en Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (5%).
In Noord-Holland prijkt Hilversum alleen onder Amsterdam, Zaanstad, Drechterland, Stede Broec en Enkhuizen met alarmerende cijfers. Het landelijk gemiddelde van 12 procent benadrukt de dringende noodzaak van maatregelen.
De Bibliotheek Hilversum zet al geruime tijd actief in om Hilversummers met leesmoeilijkheden te ondersteunen. Nicoline Kok benadrukt het cruciale belang van vroege interventie en richt zich vooral op peuterspeelzalen en basisonderwijs.
Van bezoeken aan peuterspeelzalen tot interacties met basisscholen, de bieb investeert in voorlezen, taalmotivatie en uitbreiding van boekencollecties, zowel voor leerlingen als docenten.
Ook voor volwassenen biedt de bieb ondersteuning, zoals in het taalcafé waar zowel nieuwkomers als Nederlanders hulp krijgen. Het overwinnen van schaamte blijft hierbij een uitdaging, waarbij samenwerking met maatschappelijke instanties cruciaal is.
Om bij te dragen aan de strijd tegen laaggeletterdheid, organiseren de Lionsclub 't Gooi en Lionsclub Hilversum het Groot Goois Dictee, waarbij de opbrengsten de Hilversumse bieb ondersteunen voor het vernieuwen van lesmaterialen in het taalcafé.