Onder de verantwoordelijkheid van Meinhard Tydeman is in de jaren 50 geschoten op een groep ongewapende Molukkers. Na al die jaren komt er nu eindelijk erkenning voor deze gebeurtenis, een bron van voldoening voor Pierre Pourchez uit 's-Graveland.
De onthulling van een bord in Blaricum heeft veel verbazing gewekt, aangezien voor velen in het Gooise dorp en in Nederland dit deel van de geschiedenis vrij onbekend is. Voor Pierre is het echter een diepbeladen gebeurtenis die de Molukse gemeenschap nog altijd achtervolgt.
De Molukkers bevonden zich zonder land na de onafhankelijkheid van Indonesië. Duizenden Molukse soldaten en hun gezinnen, waaronder Pierre's familie, kwamen naar Nederland, aanvankelijk met een tijdelijk verblijf in afwachting van een oplossing van de Nederlandse regering.
In tegenstelling tot veel Molukkers die in voormalige woonoorden en concentratiekampen werden ondergebracht, groeide Pierre op in Nisse, een klein Zeeuws dorpje. Zijn achtergrond maakte het politiek gezien moeilijk om samen met andere Molukkers te wonen.
Tekst loopt door onder de foto.