In de toekomst willen de Gooise gemeenten minder auto's in hun dorps- of stadsharten. Er wordt gewerkt aan plannen om de centra autoluw te maken om ze toegankelijk te houden. De uitvoering van deze plannen blijkt echter lastiger dan gedacht. De rol van de auto zal in de nabije toekomst minder prominent worden.
De vraag hoe de centra met de toenemende drukte met de auto toegankelijk, aantrekkelijk en leefbaar kunnen blijven, is een belangrijk onderwerp in het Gooi. Gemeenten zoals Hilversum, Gooise Meren, Laren en Blaricum werken aan oplossingen voor deze uitdaging. In Eemnes en andere gemeenten wordt ook gezocht naar antwoorden om de verkeersdruk te verminderen.
De meeste gemeenten streven naar minder gemotoriseerd verkeer in en rond de centra. De term 'autoluwer' wordt in sommige gemeenten gebruikt, maar het doel is duidelijk: minder auto's dan nu. Het verminderen van autoverkeer is essentieel om de leefbaarheid, luchtkwaliteit en veiligheid te verbeteren.
Om de gewenste gedragsverandering te bewerkstelligen, moeten gemeenten investeren in fietspaden, openbaar vervoer en alternatieve mobiliteitsdiensten. De rol van de auto staat niet meer op de eerste plaats; kwaliteit van leven heeft prioriteit. Gemeenten zoals Hilversum promoten wandelen en fietsen boven autorijden.
Initiatieven zoals het creëren van parkeerplaatsen aan de rand van de gemeenten en het gebruik van hubs voor emissievrije bevoorrading worden overwogen. Het streven naar autoluwe centra is echter een gevoelig en complex onderwerp dat draagvlak vereist van inwoners, winkeliers en bezoekers.
Het realiseren van autoluwe centra vergt een zorgvuldig proces en afstemming van belangen. Gemeenten zoeken naar breed gedragen oplossingen die rekening houden met diverse perspectieven. De definitie en uitvoering van 'autoluw' blijven onderwerp van discussie en planning voor de komende jaren.